Derfor kan selv en hobbysnekker fikse nye gulv på en helg

Å legge nytt gulv trenger verken å være kostbart, tidkrevende eller spesielt komplisert. Noen typer gulv, for eksempel stavparkett eller heltregulv, kan være litt mer avanserte, men det er likevel mulig å se nærmere på hele utvalget til de ledende gulvbutikkene når du skal fornye gulvene hjemme – det er overraskende mye du kan fikse selv.

Se etter gulv med klikksystem

I dag finnes det gulv med såkalt «klikksystem» innenfor praktisk talt alle kategorier. Mange tenker selvfølgelig på vanlig parkett eller laminat, men selv stavparkett med fiskebein kan leveres som klikkgulv.

Enkelheten er den store fordelen med klikksystemet. Som navnet tilsier, klikkes bordene sammen uten bruk av verken lim eller andre festemidler. Det betyr at du ikke trenger å søle med lim, men i tillegg blir det også mye enklere å ta seg god tid til å montere gulvet – samtidig som du ikke trenger en mengde spesialverktøy.

Lag en plan og sett av tid

Forarbeid er noe av det aller viktigste når du skal legge gulv på egen hånd. Sørg for å lese brukerveiledningen til gulvet både en, to og tre ganger. Dessuten er det smart å se nærmere på bordene for å forstå logikken i hvordan man setter sammen ulike deler med hverandre.

Selv om du ikke trenger spesialutstyr, finnes det mange gode hjelpemidler. Se for eksempel nærmere på avstandsklosser som hjelper deg med å få riktig avstand til veggene. I tillegg trenger du vanligvis et underlag som legges under bordene, det finnes både som plater og på rull.

Til slutt er det viktig å sette av god tid, slik at du også kan ta deg tid til å tenke og gjøre om underveis. Når du vel har forstått prosessen og lagt noen bord vil det gå mye raskere. Med pågangsmot og tålmodighet rekker du både listing og innredning av rommet før helgen er over – det gir skikkelig mestringsfølelse.